Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.)

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.)

Πληροφορίες Έργου

Το έργο της Αισθητικής Ενοποίησης του Ο.Α.Κ.Α. που εκτέλεσε η ΑΚΤΩΡ σε διάστημα 16 μηνών περιλαμβάνει σειρά κατασκευών παγκοσμίου ενδιαφέροντος τόσο λόγω της τεχνικής τους πολυπλοκότητας όσο και του ελάχιστου χρόνου που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή τους.

Αναλυτικότερα οι κατασκευές αυτές είναι:

α. Στέγαστρο Ολυμπιακού Σταδίου: Το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης με διεθνές ενδιαφέρον για την Αθήνα, τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του όσο και λόγω του μεγέθους του επιτεύγματος της κατασκευαστικής του (τεχνικά και χρονικά). Πρόκειται για το στέγαστρο με το μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο, 304μ.

Το συνολικό βάρος μόνο της μεταλλικής κατασκευής φθάνει περίπου τους 19.000 τόνους, καλύπτοντας επιφάνεια 25.000 m2.

β. Ποδηλατοδρόμιο: Το Ποδηλατοδρόμιο είχε αρχικά κατασκευαστεί από τον Όμιλο (ΑΚΤΩΡ) το 1991, ενώ το μεταλλικό του στέγαστρο κατασκευάστηκε σχετικά προσφάτως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και ανακαινίστηκαν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

γ. Αγορά: Η Αγορά αποτελείται από μια σειρά επαναλαμβανόμενων στοιχείων μεγάλων οξυκόρυφων τόξων από χαλύβδινες διατομές. Η Αγορά είναι καμπύλη σε κάτοψη, με αξονικό μήκος 475μ. και καλύπτει περίπου 12.000 m2.

δ. Εργασίες για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Ο Όμιλος σχεδίασε και κατασκεύασε σε ελάχιστο χρόνο μια σειρά έργων για την εξυπηρέτηση των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

ε. Περιβάλλων χώρος: Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο χώρο γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο. Εκτός από χωματουργικές εργασίες και εργασίες διαμορφώσεων (οδοποιίες κτλ), εκτελέστηκαν εκτεταμένα έργα κατασκευής δικτύων (αποστράγγισης, αποχέτευσης, άρδευσης κτλ) για τους αγώνες.

Το πιο απαιτητικό και σημαντικό από αυτά τα έργα, ήταν το δίκτυο διανομής ισχύος και η κατασκευή νέων υποσταθμών.

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.)